Cele mai populare 3 modele de adidași de baschet

În onoarea celui de-al 74-lea sezon al ligii nord-americane de baschet (NBA), ESPN a realizat un top al celor mai importante modele de adidași de baschet care au marcat istoria competiției. Având în vedere că terenul de baschet a dat tonul unor trenduri în lifestyle, istoria industriei de sneakers a fost tot timpul strâns legată de istoria baschetului. În acest articol am ales câteva modele din lista celor de la ESPN și am scris câteva cuvinte despre fiecare dintre ele.

Care sunt cele mai populare modele de adidași de baschet?

Fiecare model are o bază de fani care îl promovează direct în stradă și pe terenul de baschet. Brandurile realizează importanța acestor modele și scriu noi capitole în istoria acestor siluete, prin culori aniversare, colaborări și reinterpretări.

Nike Air Jordan 1

Povestea Air Jordan 1 este una foarte complexă. În fiecare an, legenda omului care stă la baza faimosului Air Jordan 1 devine tot mai cunoscută. Acest model și-a făcut debutul pe piața ghetelor de baschet în 1985, deschizând un drum pe care mai mulți producători de încălțăminte și pantofi sport urmau să îl urmeze. Pantoful a debutat cu multe dintre caracteristicile ghetelor de baschet Nike din ziua de azi. Acesta avea o pernă de aer comprimat, suport suplimentar pentru gleznă și o acoperire rezistentă pentru degete.

Nike Air Jordan 1 Retro High OG Black Toe

Primul Air Jordan 1 la care se gândesc fanii atunci când este menționat modelul este cu siguranță faimoasa culoare “Banned”. Aceștia sunt cunoscuți și ca “Bred” (Black & Red), însă au devenit cunoscuți pentru povestea lor celebră. Aparent, Michael Jordan a fost amendat cu 5000 USD în fiecare meci în care i-a purtat, încălcând regulile uniformei NBA. Regulamentul menționa că jucătorii trebuie să poarte ghete în culorile echipei, iar culorile Chicago Bulls erau roșu și alb.

Nike Air Jordan 1 Retro High OG Banned Ad 1985

Legendarul Air Jordan 1 continuă să facă parte din colecțiile pasionaților de sneakers și în același timp continuă să scrie istorie.

Adidas Superstar

Unul dintre cele mai vechi modele de pantofi sport care se produce în prezent, Adidas Superstar a fost fabricat de către Adidas începând cu 1969. Pantoful a fost fabricat ca un succesor al modelului Supergrip. În acea perioadă, cei mai populari adidași de baschet erau cei Converse. La începutul anilor ’70, majoritatea jucătorilor de baschet profesioniști purtau Adidas Superstar – jucători precum Kareem Abdul-Jabbar, George Irvine, Rick Berry și mulți alții.

Adidas Superstar Run DMC

Modelul Adidas Superstar a ajuns în Europa (mai precis, în Germania) mai tarziu, în 1972. La jumătatea anilor ’70 modelul a fost adaptat pentru piața americană, aparând Adidas Superstar 80s (Shelltoe). Creșterea popularității modelului a fost una extrem de mare o dată ce Run DMC a scos faimoasa piesă “My Adidas”.

Adidas Superstar Herzogenaurach Statue

Pe parcursul anilor ’90, silueta a devenit foarte populară și pentru skateboarding. Atleți precum Kareem Campbell, Keith Hufnagel și Carlos Kenner au purtat Adidas Superstar. La începutul anilor 2000, Adidas a început să reinterpreteze silueta și să o introducă și sectorului de performance. În 2002, Jam Master Jay a murit – adidas a lansat în onoarea sa modelul JMJ Ultrastar și a donat profitul către fundația Jam Master Jay. De-a lungul anilor 2000, Adidas a colaborat cu foarte mulți artiști pe această siluetă legendară. Branduri și magazine precum Nigo, Bape, Pharrell Williams, Undefeated, Neighborhood și mulți alții au avut ocazia să scrie capitole noi în istoria foarte lungă a Adidas Superstar. Modelul rămâne și în ziua de azi în topul vânzărilor brandului. Acesta este acompaniat în topul vânzărilor de legendarul Stan Smith și de noile modele Adidas: Ultraboost și NMD.

Nike Air Force 1

Conceput de Bruce Kilgore, Nike Air Force 1 a fost primul pantof de baschet care a folosit tehnologia Nike Air. Pe parcursul anilor ’80, mulți jucători de baschet profesioniști au purtat Air Force 1 și au ajutat Nike să crească popularitatea acestei siluete – jucători precum Moses Malone, Bobby Jones, Jammal Wilkes și mulți alții.

Nike Air Force 1 Poster

Totuși, modelul nu a fost un succes instant. La doar doi ani dupa lansare, Nike a vrut să oprească producția acestui model. Când fanii au auzit că nu vor mai găsi Air Force 1, aceștia au început să cumpere orice pereche găseau. Comportamentul s-a manifestat în special în America, pe coasta de est, acolo unde pantoful e foarte popular.

De unde pot cumpăra adidași de baschet?

În trecut, adidașii de baschet erau foarte greu de găsit, în special în România. În prezent există foarte multe locuri unde poți să găsești basketball sneakers, atat în țară cât și în Europa. Dacă ești în căutare de adidași de baschet, consultă lista de magazine de sneakers fizice și online din România.